Wethouder Arjen Kapteijns over Huisdieren Huisdierinformatiepunten

Delen
16 november 2022

De afgelopen jaren is het belang van contact pas echt duidelijk geworden. In de sociale isolatie vanwege Corona moesten heel veel mensen ineens zonder sociale interacties leven. Oké, bellen, whatsapp, Zoom en Skype hebben ons door veel momenten heen geholpen, maar dat is iets heel anders dan een levend wezen recht in de ogen kunnen aankijken. Ik heb bij veel mensen om me heen gezien dat het hun geliefde huisdier was bij wie ze troost vonden in die rottijd. Het was het konijn met wie ze konden spelen, de kat voor wie ze konden zorgen en de hond tegen wie ze hun verhaal kwijt konden als ze er even helemaal klaar mee waren. Huisdieren ontvangen deze liefde maar al te graag en geven die met rente terug.

Toen ik jong was hadden we een hond. Polly was een kruising tussen een poedel en een teckel en een van de meest eigenzinnige karakters die ik ooit heb meegemaakt. Ik groeide op in Brabant met een grote tuin, maar Polly bleef altijd rondhangen bij het hek, want daar kwamen nog wel eens andere honden langs. Wij moesten ook enorm opletten als we ons huis verlieten of binnenkwamen, want Polly vond altijd wel een nieuwe manier om de straat op te rennen, op zoek naar andere hondjes. En hoewel hij meestal gewoon terugkwam, was het altijd heel spannend als Polly er weer eens vandoor was, want je wist nooit zeker of hij dit keer niet zou verdwalen. Gelukkig kunt u uw hond of kat chippen tegenwoordig, bij honden is dat zelfs verplicht. Doe dat bij uw kat ook vooral, want dat maakt de kans zoveel groter dat u uw dier terug kan vinden als het, net als onze Polly vroeger, een keer besluit iets te fanatiek achter iets  aan te rennen.

Daarbij zijn er nog veel meer prachtige initiatieven voor onze Haagse dieren. Wat dacht u van het geweldige werk van het Haags Dierencentrum, een opvang voor zwerfdieren; of de Dierenambulance Den Haag, die al vijftig jaar (gefeliciteerd!) lang klaarstaat voor alle gewonde en zieke dieren in Den Haag. Verder hebben we nog de Dierenbescherming en talloze andere Haagse dierenorganisaties in onze stad waarbij dieren centraal staan. Want de huisdieren die onze troost zijn in moeilijke tijden, die verdienen het allerbeste. Ik kijk er als kersvers wethouder dierenwelzijn enorm naar uit Haagse instanties en stichtingen de komende jaren beter te leren kennen en om samen echt van betekenis te zijn voor alle dieren in Den Haag, want de gemeente kan het niet alleen.

 

Arjen Kapteijns, wethouder Dierenwelzijn Gemeente Den Haag