Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag e.o.

Locatie

Oosterbeek
2244 VJ Wassenaar
NL
T: 
070-3282828
F: 
070-3245296

Wat doen wij voor dieren en voor jou?

Dierenambulance Den Haag biedt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar dag en nacht hulp aan zieke en gewonde dieren in Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. Wij beschikken over zeven dierenambulances die overdag allemaal ingezet worden. ’s Avonds en ’s nachts rijden er twee dierenambulances. Eén in de regio Zoetermeer en één in de regio Den Haag e.o.
 

Gezelschapsdieren

Als een gezelschapsdier zoals een hond, kat, fret of cavia ziek of gewond wordt aangetroffen, gaan we zo spoedig mogelijk met het dier naar de dierenarts. Het dier wordt ondertussen gecontroleerd op een chip of ander identificatiekenmerk. Via de chipdatabank of stichting Amivedi proberen we de eigenaar te achterhalen. Het is tenslotte voor het dier en de eigenaar het meest prettig als ze zo snel mogelijk zijn herenigd omdat de eigenaar zelf met de dierenarts kan overleggen over de juiste behandeling.Indien het dier geen identificatiekenmerk heeft, wordt het bij stichting Amivedi als gevonden geregistreerd. Gevonden kadavers van gezelschapsdieren uit de gemeenten Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp worden daarnaast bij de Stichting Dierencentrale Nederland gemeld.
 
Mochten we geen eigenaar kunnen vinden, treden wij op als waarnemer voor de eigenaar en bespreken we met de dierenarts wat de beste behandeling is voor het dier op dat moment. Na de behandeling, bijvoorbeeld het gipsen van een poot of het toedienen van pijnstilling of andere medicijnen, vangen we het dier op in ons dierenhospitaal. (Met uitzondering van de gemeente Zoetermeer. Zieke en gewonde honden en katten worden veelal opgevangen in Dierentehuis Zoetermeer.) We hopen dat de eigenaar zich meldt. Mocht dit niet gebeuren, dan zoeken wij een nieuw huis voor het dier als het is hersteld. Het kan ook gebeuren dat het dier er zo slecht aan toe is dat euthanasie het beste is voor het dier. Wij nemen deze beslissing altijd in overleg met de dierenarts en alleen op basis van medische feiten, dat wil zeggen als herstel niet mogelijk is en het dier lijdt.
 

Gezonde gezelschapsdieren

Alle gezelschapsdieren die worden opgehaald met de dierenambulance, ook als ze niet gewond of ziek zijn, worden gecontroleerd op een chip of ander identificatiekenmerk. Mocht dit niet het geval zijn en het dier is ook niet bij stichting Amivedi als vermist geregistreerd, worden ze naar een reguliere opvang gebracht zoals het Haags Dierencentrum in Den Haag, Asiel ’t Julialaantje, Dierentehuis Zoetermeer, Konijnen- en knaagdierenopvangcentrum ’t Knaaghof.
 

In het wild levende dieren

Gewonde in het wild levende dieren gaan na onderzoek door een dierenarts doorgaans naar een gespecialiseerde opvang. Vogels gaan naar Vogelasiel De Wulp in Den Haag, egels naar egelopvang ‘De Egelantier’ van Stichting Egelopvang Den Haag. De Haagse regio is relatief rijk aan dieren. Het komt ook voor dat een zeehond of bruinvis aanspoelt op het Scheveningse strand. Zeehonden worden in de dierenambulance meegenomen in een speciale zeehondenmand. Op de thuispost krijgt het dier de noodzakelijke voeding en wordt het indien nodig met water gekoeld. Als de zeehond door de voeding en het koelen voldoende stabiel is, wordt het dier naar zeehondencrèche Lenie t Hart vervoerd. In de meeste gevallen rijdt een medewerker van de zeehondencrèche richting Den Haag en wordt de zeehond halverwege, bij Lelystad, de afsluitdijk of Utrecht, overgedragen. In bepaalde gevallen worden gewonde in het wild levende dieren zoals herten en reeën in het dierenhospitaal opgevangen, mits zij goede kans op snel herstel hebben zodat ze zo spoedig mogelijk terug kunnen worden gezet op de plaats waar ze zijn opgehaald. Als de herstelperiode lang duurt, wordt het dier in overleg met een dierenarts ingeslapen. Voor stressgevoelige dieren zoals reeën en herten, kan het welzijn niet worden gewaarborgd als ze langere tijd opgesloten moeten worden.
 

Privéritten

Behalve het vervoer van dieren zonder eigenaar naar aanleiding van een melding, wordt desgewenst ook het vervoer van dieren voor particulieren verzorgd. Denk aan het vervoer van eigenaar met patiënt naar een dierenarts en weer terug. In de meeste gevallen gaat het dan om mensen die geen auto hebben of niet mobiel zijn.
 
Bereikbaarheid: 

Routebeschrijving vanuit Den Haag

Benoordenhoutseweg richting Wassenaar (Amsterdam) Het terrein ligt aan de andere kant van de Benoordenhoutseweg. Afslag Renbaan Duindigt nemen en bij het stoplicht links (U bocht), terug in de richting Den Haag. Na 200 meter rechtsaf Oosterbeek (ingang Park Oosterbeek) na 100 meter rechts, Oosterbeek 5.
 

Openbaar vervoer

Bus 90 stopt bij halte Waalsdorperlaan, vanaf daar is het ongeveer 400 meter lopen naar de thuispost van de Dierenambulance.
 

Routebeschrijving vanuit Wassenaar/Amsterdam

Leidschestraatweg richting Den Haag. Na kruising Waalsdorperlaan (stoplicht/tuincentrum) 200 meter rechtsaf Oosterbeek (ingang Park Oosterbeek), na  100 meter rechts, Oosterbeek 5

Huisdieren in de spotlight

Soort dier:
kat
Naam: Chifu
Geslacht:
Man
Chifu is een kater van ongeveer 5 jaar oud. Hij is aangereden waardoor hij zwaargewond was aan zijn kop en achterpoot. De huid van zijn kaak lag los en de kaak was kapot. Ook was zijn dijbeen gebroken. Het was spannend of hij het zou halen. De orthopeed heeft hem geopereerd en zijn dijbeen is vastgezet met pinnen.  Met pijnstilling en veel zorg en liefde is Chifu er langzaam weer bovenop gekomen. De othopeed heeft de pin weer uit zijn dijbeen gehaald om het bot voldoende was geheeld. Hij moet nog wel rustig aan doen. We zoeken iemand die hem graag een veilige rustige omgeving kan bieden. Chifu is een kater met karakter. Hij vindt niet alles goed. Geduld en liefde zijn toverwoorden die bij deze knappe kerel horen. Chifu is absoluut niet gecharmeerd van soortgenoten.
Soort dier:
kat
Naam: Donny
Geslacht:
Man
Donny is een ex-zwerfkater die met niesziekte is opgehaald. Met behulp van medicijnen is hij goed hersteld.  Hij gaat goed om met zijn soortgenootjes en inmiddels vindt hij het ook fijn om geaaid te worden. Als dank krijg je dan een kopje.  We denken dat een soortgenootje er voor kan zorgen dat hij sneller op zijn gemak is.  Hij is gek op spelen. Speelgoed is dan ook een must!We zoeken voor hem een rustig huis waar hij goed kan wennen,  want van onverwachte harde geluiden of drukke bewegingen schrikt hij nog wel. Hij moet eerst de kat uit de boom kijken Donny is ongeveer 2 jaar oud.
Soort dier:
kat
Naam: Christiaan
Geslacht:
Man
Christiaan is een lieve kater van ongeveer 4 jaar. Toen hij net bij ons binnenkwam had hij last van niesziekte maar gelukkig is hij nu helemaal hersteld. Wel heeft hij een hoge piepstem, een heel lief, grappig miauwtje! En dat voor zo'n stoere jongen.Bij ons in de buitenren kan hij goed opschieten met Donny dus andere katten is ook een mogelijkheid. Wie geeft Christiaan zijn forever home?