Veel gestelde vragen

Hoe zorg ik dat mijn konijn of knaagdier zich niet gaat vervelen?

Om te voorkomen dat je dier zich gaat vervelen, kun je de kooi afwisselend en interessant maken. Een afwisselende kooi zorgt voor veel afleiding, het voorkomt probleemgedrag en het houdt een dier alert en gezond. Bovendien is het voor het baasje ook leuker om naar een goed ingerichte kooi met actieve dieren te kijken dan naar een saaie kooi met alleen een bakje voer en water, en een dier dat zich in een hoekje zit te vervelen. Bij het inrichten van de kooi moet je wel goed rekening houden worden met de natuurlijke behoeften van het dier. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om bij cavia’s klimtakken in de kooi te doen, omdat cavia's op de grond leven. Belangrijk is ook dat een kooi niet wordt volgestopt met speelmateriaal. Er moet voor het dier voldoende ruimte overblijven om languit te kunnen liggen, rechtop te kunnen staan en een sprintje te kunnen trekken. Denk bij het verschonen van de kooi ook aan het schoonmaken van het speelmateriaal. Zorg regelmatig voor een nieuwe inrichting, bijvoorbeeld als je de kooi of het hok verschoont.

Wat zijn de favoriete bezigheden van mijn huisdier?

Hond: spelen, uitlaten, eten, trainen

Kat: spelen, wassen, jagen

Konijnen: spelen, graven, springen, knagen, verstoppen

Cavia’s: knagen, eten, verstoppen

Ratten/Muizen: spelen, graven, springen, knagen, verstoppen

Knaagdieren: knagen, graven, slopen, verstoppen

Vogels: veren poetsen, spelen

Vissen: trainen, op zoek naar eten

Kippen: zandbaden, scharrelen, wormen zoeken, veren poetsen

Ik heb een dier in nood /zwerfdier gezien. Wat kan ik het best doen?

Wanneer je een dier in nood ziet of een zwerfdier en je kunt het dier niet zelf helpen, dan kun je het beste contact opnemen met de Dierenambulance Den Haag. Ze zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op tel.: 070 – 328 28 28 ( ’s avonds en ’s nachts alleen voor noodgevallen). De Dierenambulance Den Haag werkt in de hele Haagse regio. www.dierenambulancedenhaag.nl

Is het afsluiten van een verzekering voor mijn huisdier(en) zinvol?

Je kunt je huisdier verzekeren voor ziektekosten. Je komt dan niet voor onverwachte kosten te staan als je dier een ongeluk krijgt of ernstig ziek wordt. Kijk bij het afsluiten niet alleen naar de kosten van de premie, maar kijk ook goed welke kosten de verzekering dekt. Meer informatie vind je op www.verzekerjehuisdier.nl of www.zeker.com/dierenverzekeringen.

Hoe kan mijn organisatie aansluiten bij het Huisdier Informatie Punt?

Het is mogelijk om als organisatie aan te sluiten bij het netwerk ‘Huisdier Informatie Punt’. Het is in dat geval belangrijk dat de uitgangspunten van het netwerk onderschreven en uitgedragen worden. Je kunt een email sturen om je belangstelling kenbaar te maken naar stadsboerderijen@denhaag.nl . (Dit email adres niet gebruiken voor algemene vragen over dieren). Er wordt dan contact met je opgenomen.

Waar moet ik op letten als ik een huisdier wil nemen?

Als je erover denkt om een huisdier te nemen, is het belangrijk om je vooraf af te vragen wat er allemaal bij komt kijken. Wat de kosten van een dier zijn bijvoorbeeld en hoe je het dier moet verzorgen. En hoeveel tijd dat ongeveer kost. Het is ook heel goed om je af te vragen of het dier dat je op het oogt hebt wel bij je past. Daarnaast moet je je afvragen of het dier als huisdier gehouden mag worden. Kijk hier voor meer informatie over het aanschaffen van een huisdier.

Ik kan echt niet meer voor mijn huisdier zorgen. Hoe kan ik toch zorgen dat hij op een goede plek terecht komt?

Wanneer je echt niet meer voor je huisdier kunt zorgen, breng het dan naar een dierenopvangcentrum. Bij een dierenopvangcentrum wordt een dier deskundig opgevangen. De medewerkers gaan ook actief op zoek naar een nieuw thuis voor je dier. De dierenopvangcentra die bij het netwerk van Huisdier Informatie Punten zijn aangesloten zijn: Het Knagertje en Dierenbescherming Haaglanden voor de opvang van knaagdieren en konijnen, Haags Dierencentrum voor de opvang van honden en katten en de Dierenambulance voor alle dieren.

Waarom zou ik een hond of kat uit het Haags Dierencentrum adopteren?

Bij het Haags Dierencentrum worden per jaar zo’n 1.800 honden en katten opgevangen. Ze zijn op straat gevonden of worden afgestaan, omdat mensen er niet meer voor kunnen zorgen of omdat het baasje overleden is. Voor al deze dieren gaan we op zoek naar een tweede thuis. En dat kun je misschien bieden. Onze dierverzorgers kunnen je alle informatie geven over een kat of een hond en de behoeften van het dier. Wij willen de juiste match maken tussen een hond of kat en een toekomstige baas. De herplaatsing wordt dan een succes voor allebei!

Moet ik betalen als ik een hond of kat uit het Haags Dierencentrum adopteer?

Ja, wij vragen een vaste vergoeding voor de kosten die gemaakt zijn tijdens het verblijf van het dier in het asiel. Deze kosten zijn inclusief enten, ontvlooien, ontwormen en chippen. De meeste dieren die ouder zijn dan zes maanden zijn ook gesteriliseerd of gecastreerd.

Wat moet ik doen als mijn hond-/kat probleemgedrag vertoont?

Indien je hond of kat probleemgedrag laat zien zoals onzindelijkheid, bijten of alles vernielen,  neem dan a.j.b. eerst contact op met het Haags Dierencentrum. Wij begeleiden je graag om je te helpen bij de opvoeding van je dier. Dit kan telefonisch (070-366 18 06, ma t/m za 12.30-15.30 uur) of per mail: hond@haagsdierencentrum.nl of kat@haagsdierencentrum.nl.

Wat moet ik doen als ik afstand wil/moet doen van mijn hond-/kat?

Wij vangen alleen honden en katten op van eigenaren die wonen in de gemeente Den Haag. Wil je afstand doen van je hond of kat maak dan een afspraak. Dit kan telefonisch (070-366 18 06, ma t/m za 12.30-15.30 uur) of per mail: hond@haagsdierencentrum.nl of kat@haagsdierencentrum.nl
 
Afstandstarieven
De afstandskosten voor een hond zijn € 85,- en voor een kat € 65,-. Eventuele overige kosten die wij moeten maken voor bijvoorbeeld inentingen, ouderdom, worden in rekening gebracht. 
Kijk voor meer info op www.haagsdierencentrum.nl.