Honden

Honden zijn enorm populaire huisdieren. Er zijn veel verschillende rassen, met allemaal een eigen karakter. Niet elke hond past bij elk baasje en woonsituatie. De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je helpen om een goede keuze te maken.

Een hond is een populair huisdier. Het houden van een hond kost tijd. Honden leven oorspronkelijk in een groep (roedel).  De hond en het gezin waarin deze terechtkomt vormen samen de nieuwe roedel. Een roedeldier is van nature nooit alleen. Daarom vinden de meeste honden het ook niet prettig om lang alleen te zijn.
Honden hebben veel beweging nodig. Dat betekent dat je de tijd moet hebben om minimaal vier keer per dag je hond uit te laten. Tijdens een van deze wandelingen moet hij minstens een uur tot anderhalf uur lekker vrij rond kunnen rennen en met soortgenoten kunnen spelen. Daarnaast moet er gespeeld en geknuffeld worden en moet je tijd steken in een goede opvoeding. Verder moet een hond twee keer per dag gevoerd worden.

Als je een hond uit het asiel adopteert, betaal je € 310 adoptiekosten als de hond (pup) jonger is dan zes maanden. Is de hond ouder dan zes maanden, dan zijn de adoptiekosten € 260. Is de hond ouder dan tien jaar, dan betaal je € 185. De hond is dan al geënt, ontwormd, ontvlooid en gechipt. Ook zijn ze (als ze oud genoeg zijn) al gecastreerd of gesteriliseerd.
 
Als je een rashond bij een fokker koopt, ligt de aanschafprijs een stuk hoger. Voor sommige rashonden vragen fokkers wel € 2.000 euro! 

Verder moet je bij de aanschaf van een hond rekening houden met de kosten van een mand, ligkussen, halsband of tuig, riem, speeltjes en een borstel.
De maandelijkse kosten kunnen varieren. Houdt rekening met gemiddeld minimaal € 50 per maand. Het gaat dan om kosten voor hondenbelasting, voer, kauwbot, hondenkoekjes, speelgoed en de kosten voor de dierenarts. Een hond moet jaarlijks worden ingeënt, ontvlooid en ontwormd. De dierenarts kijkt ook meteen naar de algehele conditie van de hond en het gebit. Ook vachtverzorging is belangrijk en kan een extra kostenpost zijn. 

Soms krijg je te maken met onverwachte kosten, bijvoorbeeld als je hond ziek wordt of op latere leeftijd last krijgt van ouderdomsgebreken.
 
Ga je op vakantie en kan de hond niet mee, dan kun je je hond in het pension laten verblijven. Ook daaraan zijn uiteraard kosten verbonden.

Tegenwoordig is veel meer bekend over het gedrag van honden dan 20 jaar geleden. Door veel onderzoek weten we dat alle honden hele fijne en sociale dieren zijn, als zij op een juiste manier zijn opgevoed en als je op de juiste manier met hen omgaat. Het is daarom verstandig om met elke hond op cursus te gaan.

Een hond neemt het gedrag van de leider over. Als baasje heb je daarom een belangrijke rol. Je moet zorgen voor veiligheid en bescherming, maar je bent ook een voorbeeld voor je hond. Je moet voor een hond duidelijke regels stellen en zorgen dat de hond naar je luistert. Daarbij is het heel belangrijk om rustig te blijven en grenzen te stellen. Als je een hond met agressie opvoedt: stemverheffing, boos kijken, slaan, correctiemateriaal gebruiken, dan leer je de hond dat dit een normaal communicatiemiddel is. De hond zal zich dan ook eerder zo gedragen.
Op een hondenschool, waar gediplomeerde instructeurs werken (vraag dit altijd na) kan je leren om op een juiste manier om te gaan met je hond en hem op een hondvriendelijke manier te leren wat wel en niet mag. En dat kan allemaal zonder correcties en zonder correctiemateriaal.

Een pup mag wettelijk vanaf zeven weken naar een nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft dan nog vijf weken om de pup goed te ‘socialiseren’, dat wil zeggen de pup laten kennismaken met alles waar hij kennis mee moet maken om de rest van zijn leven een leuke en sociale hond te zijn.

De gemiddelde leeftijd van een hond is afhankelijk van het ras of kruising. Sommige rashonden worden gemiddeld zeven tot acht jaar, terwijl sommige kruisingen kunnen wel vijftien tot zestien jaar worden.

Als je een hond hebt in Den Haag is het belangrijk dat je bekend bent met informatie over uitloopgebieden, opruimen van hondenpoep en hondenbelasting. Op de website van de gemeente Den Haag is de actuele informatie te vinden via https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/natuur-en-milieu/regels-voor-het-uitlaten-van-honden-en-het-opruimen-van-hondenpoep.htm 

Verwijzing naar dierenarts:

De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je veel informatie geven over de verzorging van gezonde dieren. Ga bij ziekte van je dier altijd naar de dierenarts.

Meer Informatie:

Wil je meer weten over de aanschaf, verzorging en kosten van huisdieren, dan kun je terecht bij de medewerkers van de huisdierinformatiepunten.
Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je ook veel informatie vinden over aanschaf en verzorging van honden. Klik .