Hamsters

Wil je een knaagdier dat overdag slaapt en 's nachts actief is? Dan kan een hamster een goede keuze zijn. Ze zijn daardoor wel minder leuk voor kinderen: als zij gaan slapen wordt de hamster juist actief. Maar voor wie zelf overdag weg is, kan een hamster een goede keuze zijn.

Verzorging

Kinderen zijn dol op hamsters, maar eigenlijk zijn hamsters niet geschikt voor kleine kinderen. Als de kinderen wakker zijn, dan slaapt de hamster. En dan willen ze niet gestoord worden. Als ze toch in hun slaap worden gestoord, kunnen ze zelfs bijten. Ze zijn bovendien erg teer. Er kan dus niet echt met ze geknuffeld worden.

Een hamster kun je in zijn eentje houden. De Syrische hamster en de Chinese dwerghamster kunnen zelfs niet samen met soortgenoten worden gehouden. De andere dwerghamsters kunnen soms wel met meerdere dieren gehuisvest worden, maar ook dat gaat lang niet altijd goed. De dieren gaan dan met elkaar vechten.

Bij het houden van een hamster ben je tijd kwijt met het voeren van het dier en het schoonmaken van de kooi. Vervang wekelijks de bodembedekking. Maak ook de inrichting van de kooi schoon: het loopradje, slaaphuisje, drinkflesje en voerbakje. Hamsters verzamelen voer in hun nest. Controleer dagelijks of er geen voer in ligt dat kan bederven. Een hamster met lang haar moet bovendien regelmatig worden gekamd. Let ook op of de nagels van de hamster niet te lang worden. Te lange nagels moeten worden geknipt.

De minimale afmeting voor een hamsterkooi is 70 x 50 of 80 x 40 centimeter, voor Syrische hamsters is groter nog beter. Een verdieping is prettig zodat het oppervlak van de kooi wordt vergroot. Het beste is een kooi met horizontale spijlen, zodat de hamster kan klimmen.
In het hamsterhok is een donkere schuilplaats noodzakelijk, waarin de hamster kan slapen. Ook is het mogelijk om de hamster zelf een holletje te laten maken. Geschikte bodembedekkers voor hamsters zijn bijvoorbeeld materialen op basis van maïs, houtpulp, papier of hennep. Je kunt ook zaagsel gebruiken. Bij langharige hamsters moet je een bodembedekker kiezen die niet te veel in het haar blijft hangen. Zaagsel is dan niet geschikt.

Kosten

Een goudhamster kost € 10. Daarnaast heb je voor het dier nodig: een kooi, voerbakje en drinkfles, slaaphuisje, speelhuisje, looprad en zandbak. Bij elkaar kost dat zo'n € 100.
Jaarlijks ben je nog zo'n € 300 kwijt voor voer (hooi, groenvoer, brokken, eiwitten) en schone bodembedekking. Dat is € 15 per maand.

Opvoeding

Hamsters kunnen heel tam worden. Om een hamster tam te maken, moet je hem van jongs af aan regelmatig oppakken en aaien, zodat hij er aan went. Til het diertje altijd heel voorzichtig op al hij proberen te vluchten of bijten.
Hamsters zijn heel snel. Het is niet makkelijk om een ontsnapte hamster te vangen. Blijf er dan ook altijd bij als kinderen een hamster willen oppakken. Leer hen dat ze er heel voorzichtig mee om moeten gaan.

Leeftijd

Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.

Verwijzing naar dierenarts: 

De medewerkers van de Huisdier Informatie Punten kunnen je veel informatie geven over de verzorging van gezonde dieren. Ga bij ziekte van je dier altijd naar de dierenarts.
 
Meer informatie
Wil je meer weten over de aanschaf, verzorging en kosten van hamsters, dan kun je terecht bij de medewerkers van de huisdierinformatiepunten.
 
Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kun je ook veel informatie vinden over de aanschaf en verzorging van hamsters. Klik hier.